maandag 21 mei 2007

Persbericht 21 mei

Statement met 1575 sokken

Na weken hard werken en sokken inzamelen was het vandaag dan eindelijk zover. Vier studenten van de AKI hebben vandaag hun statement ‘Waar blijft de 2e sok?’ inclusief 1575 sokken aan de houten beschutting op de Oude Markt bevestigd. Het is niet zomaar een statement, maar één met een achterliggende gedachte.

Zo’n zes weken geleden hebben Wiebke Muth, Silvia Ardesch, Janet Haar en Joanne Veerbeek, studenten van Art & Communication Design, de hoofden bij elkaar gestoken om een thema te bedenken voor het project ‘Wall of Thought’. Een project dat door drie docenten van de AKI is voorgedragen met het idee om een statement te maken op een muur. De vier studenten zijn met het plan gekomen om de bevolking aan het denken te zetten over de belastingcenten die iedereen betaalt en/of ontvangt. Of beter gezegd: de reis van de belastingcenten. Weet iedereen precies waar zijn of haar belastinggeld heen gaat? Snel werd er de link gelegd met de herkenbare frustratie dat je één sok kwijt bent. Je weet niet waar die gebleven is en je neemt er meestal maar genoegen mee. Zo gaat het voor velen ook met hun belastinggeld.

Sinds een paar weken was er een sokkenmeter op de houten beschutting te zien. Deze werd regelmatig geüpdate, waardoor te zien was hoeveel sokken de studenten verzameld hadden. Volgens berekeningen waren er 1600 sokken nodig om de muur te kunnen vullen. Via sokken-verzamel-boxen op verschillende locaties in Enschede, maar vooral via vrienden en familie hebben de studenten uiteindelijk 1575 sokken weten te verzamelen.

De muur met het statement ‘Waar blijft de 2e sok?’ en de honderden sokken is bedoeld om te prikkelen. Via posters, flyers en de site www.sokwall.blogspot.com wordt de achterliggende gedachte duidelijk. De studenten hopen daardoor de mensen aan het denken te zetten en zijn benieuwd naar het verdere verloop van de muur.


Geen opmerkingen: