dinsdag 1 mei 2007

Persbericht 4 meiStatement met sokken in hartje Enschede
Vier studenten aan de Enschedese kunstacademie, beter bekend als de AKI, zijn een aantal weken geleden gestart met het project ‘Wall of Thought’. Het project is voorgedragen door drie docenten met het idee om een statement te maken op de houten beschutting rondom de kerk op de Oude Markt. Studenten van de afdeling Art & Communication Design hebben de mogelijkheid gehad om een groep te vormen en mee te dingen voor een plekje op deze beschutting. Drie van de vier groepen mogen nu daadwerkelijk hun statement aan de aandacht brengen.

Zo ook het zogenaamde ‘sokkenclubje’ bestaande uit Wiebke Muth, Silvia Ardesch, Janet Haar en Joanne Veerbeek. Het idee om een groep te vormen is ontstaan op een feestje en al snel zijn de hoofden bij elkaar gestoken om met een thema te komen. De vier studenten zijn met het idee gekomen om de bevolking aan het denken te zetten over de belastingcenten die iedereen betaalt en/of ontvangt. Ze hebben mensen al filmend geïnterviewd om reacties te peilen zodra je het woord ‘belasting’ laat vallen, gevraagd of ze überhaupt weten wat er met hun belastinggeld wordt gedaan en of ze het belangrijk vinden om te weten waar het naar toe gaat. De reacties zijn erg uiteenlopend en gevarieerd. Voor de studenten een reden om dit thema uit te diepen en een bijpassend statement te bedenken.

Al snel werd er een link gelegd met de herkenbare frustratie dat je één sok kwijt bent. Je weet niet waar die gebleven is en je neemt er ook meestal maar genoegen mee. Zo gaat het voor velen ook met hun belastinggeld. Het statement dat uiteindelijk vanaf 21 mei aanstaande door deze studenten geplaatst wordt zal als volgt luiden; ‘Waar blijft de tweede sok?’. Een zin om te prikkelen maar met een achterliggende gedachte en een neutrale betekenis die verduidelijkt zal worden aan de hand van verschillende media uitingen. Om de beschutting aantrekkelijk te maken en de zin krachtig te brengen gaan de studenten deze helemaal opvullen met echte sokken. Via advertenties, poster en flyers willen ze heel Enschede oproepen om sokken te deponeren in de doorvoor bestemde sokkenboxen die her en der in de stad te vinden zijn.

Vanaf heden zal er op de beschutting een sokkenmeter te zien zijn, zodat iedereen kan zien hoeveel sokken de Enschedese bevolking gedeponeerd heeft. Ook hebben de studenten het filmpje naar de belastingdienst gestuurd in de hoop dat ze binnenkort een reactie terug ontvangen.

Geen opmerkingen: